
Tijdens een heerlijke zonnige dag zocht ik een luisterboek voor tijdens het schoonmaken en mijn wandeling. Op Spotify stuitte ik op het luisterboek 'Geloven in seizoenen' geschreven door René van Loon (Kok Boekencentrum, 2022). Terwijl ik druk was met de vaat en de vuile was, klonk de prettige stem van Erwin Doorneweerd in mijn oren, die me meenam door de seizoenen. René behandeld één voor één de seizoenen, zowel in het perspectief van het persoonlijke geloofsleven, als ook in het kerkleven. Deze 2 lijnen die naast elkaar in het boek lopen, maken dat het geen enkel moment langdradig of saai aandoet.
Hij begint met de herfst: het seizoen van melancholie, twijfel, weemoed, het geloof dat je lijkt te ontglippen of teleurstelling in de kerk. De twijfel of Jezus wel werkelijk je Verlosser is, gaat van loutering over naar het gehoor van God, die je geruststelt en Zijn autoriteit laat spreken. Hij vraagt je: 'Waarom twijfel je aan Mij? Heb ik niet laten zien wie Ik ben?' Al zie je hier de aftakeling van het leven op aarde, je mag ook verlangen naar de toekomst waar geen achteruitgang, geen verval, meer zal zijn.
In de herfst binnen de kerk is er sprake van kerkverlating. Mensen haken af, omdat ze niet willen buigen voor Jezus als enige weg naar God de Vader. Ze zien het als arrogantie van de religie of van God, in plaats van het eenvoudige, levensreddende advies waar ze op gewezen worden. Je ziet ze naar andere plaatsen gaan om leven te vinden. Maar hun alternatieven zijn geen betere. Zo kom je tot de conclusie dat er geen leven te vinden is buiten Jezus.
De winter wordt gekenmerkt door stilte, pijn, verdriet, vervreemding van God. Ondanks dat er geen antwoorden komen van God, kan geloof, vertrouwen in Hem, je door de winter heen slepen. Geef niet op! In de winter ga je ook niet stilstaan en je laten bevriezen, dat wordt je dood. Twijfel niet. Hij raadt je aan de BTW als geheugensteuntje te gebruiken: Blijven vertrouwen, lezen, bidden, diensten volgen. Terugdenken aan wat God eerder voor je heeft gedaan. Wilskracht blijven inzetten om door te gaan. Kijk uit naar de lente, die altijd volgt op de winter.
Winter in de kerk betekent kerksluitingen, kerkverlating. God geeft hemels brood en water, Jezus, en symbolisch in het Heilig Avondmaal, om de winter door te komen. Er valt steeds meer weg, alleen Jezus blijft over. Zo kan de winter uiteindelijk een zegen zijn. En voor jij de kerk gaat verlaten, omdat iets je niet zint: bedenk je hoe groot het wonder zou zijn als je deze kerk in een land zou vinden als Saudi-Arabië. Verval niet in zelfmedelijden, God hoort en ziet je (gemeente) heus wel. Vertrouw daarop. Je staat er niet alleen voor, je bent onderdeel van het Lichaam. En richt je op de mensen om je heen: deel het Evangelie met hen. Dan kan de kerk ook weer groeien, misschien wel via onverwachte wegen.
Na de winter breekt de lente langzaam door. Het ijs en de sneeuw smelten. Zonnestralen breken door. Jezus doorbreekt de kou, stilte en komt leven geven door Zijn liefde. Vanonder die sneeuw en ijs komen ook de minder fraaie dingen tevoorschijn, maar Jezus veroordeelt je niet, Hij biedt je Zijn vergeving aan. Je dagelijks leven vervaagt en Jezus straalt door alles heen. Je wilt zijn en blijven in Zijn nabijheid.
Lente in de kerk betekent zegen van God. Je kunt het niet zelf organiseren, maar God geeft groei op gebed, groei van zaaiwerk. Hij kan een rivier geven in de woestijn. Wij zijn geneigd om de kerkverlating als trend te zien en daardoor hoop op groei vaak verliezen. Maar voor God is niets onmogelijk, dus blijft bidden en je inzetten. Jezus is de oogst van een ontelbare menigte beloofd door Zijn Vader, dus waarom denken wij zo klein, zo somber?
Zomer: tijd van rust en tijd van oogst, warmte, zonlicht en ontspanning. God geeft de Messias, de rijke oogst en de blijdschap in de zomer. Je draagt door de relatie met de Messias vruchten. Je karakter wordt steeds meer gevormd naar Hem (Gal.5:22). Je mag God vragen je te gebruiken om anderen tot geloof te brengen. Ook loof je God. Laat je hart altijd voor Hem zingen. Door discipline rijpt je zomergeloof.
Zomer in de kerk laat je beseffen dat ondanks alle gebreken binnen de kerk, Gods werk door gaat, daar kun je op vertrouwen. Samen zijn we gemeente. Samen dragen we vrucht. En door de crisis in de wereld, kunnen mensen van buiten de kerk juist bij Jezus gebracht worden, omdat Hij beter leven geeft. De Heilige Geest is gezonden, Hij woont in u, blijft bij u. En we mogen uitzien naar Jezus die terug zal komen. Voel je de zomer zinderen?
René van Loon neemt je dus uitgebreid mee aan de hand van de seizoenen. Hij doet dit aan de hand van Bijbelteksten, teksten van andere gelovigen en onderzoek. Hij is niet bang om de scherpte aan te brengen waar nodig. De vragen aan het eind van ieder hoofdstuk helpen hier bij, om te reflecteren of om met een groep te bespreken. Maar de warme stem van Erwin Doorneweerd staat bovenal gelijk aan de warme, pastorale toon van het boek. René drukt je op het hart om voor je eigen geloofsleven en het kerkleven te blijven bidden, dichtbij God te blijven, op Hem te vertrouwen en het idee dat je het zelf allemaal moet doen, naast je neer te leggen. Het voelt als een vaderlijke arm om je schouders, gevolgd door een zacht kneepje, voor hij je weer loslaat. Je kunt met deze handvatten je reis weer hervatten, want je weet: God gaat met mij mee. Hij zoekt het beste voor je, wenst je het beste toe en geeft je gratie mee voor de struikelingen tijdens je reis. Het is een aanrader dit boek te lezen en die aspecten mee te nemen richting jezelf, richting je mede-gemeenteleden en al die mensen om je heen. Wij kunnen gratie verlenen, omdat het ons verleent wordt.
Als afronding wil ik je een gedicht meenemen, dat hij citeert, uit Narnia. Hij doet dit in het hoofdstuk over de lente, waar Aslan symbool staat voor Jezus.
'Als Aslan weerom is, dan wordt weer recht wat krom is.
Door de tanden van de Leeuw sterven winter, ijs en sneeuw.
Zijn machtige gebrul verjaagt verdriet en tranen
Hij schudt een nieuwe lente uit zijn gouden manen.'
(C.S. Lewis, De Kronieken van Narnia)
Reactie plaatsen
Reacties